Gr | En | Cn | DeΕλαιόλαδο

Ελαιόλαδο

Η ελιά,είναι δέντρο αειθαλές, αιωνόβιο ,καρποφόρο και ανήκει στην οικογένεια των ελαιϊδών.  Την ανάπτυξη και την καρποφορία της, ευνοούν ο ζεστός μεσογειακός ήλιος και ο ήπιος γλυκός χειμώνας, με τις σιγανές και τακτικές βροχοπτώσεις. Οι ποικιλίες και οι τύποι της ελιάς είναι πάρα πολλοί και δημιουργήθηκαν πρώτον : από την προσαρμογή του δέντρου σε διάφορα κλίματα και δεύτερον : από τις πολλαπλασιαστικές μεθόδους που εφήρμοσαν οι άνθρωποι. Πολλές απο τις ποικιλίες της, είναι κατάλληλες για τη παραγωγή ελαιολάδου όταν υποστούν την ειδική επεξεργασία για να γίνουν βρώσιμες.
Το ελαιόλαδο, είναι ο μαγικός χρυσαφένιος φυσικός χυμός ,που ως ομφάλιος λώρος, συνδέει τους έλληνες με το παρελθόν της ίδιας της ύπαρξής τους, τους τρέφει και τους εισάγει  στην υπέρτατη γεύση. Αποτελεί το βασικότερο συστατικό της διατροφικής πυραμίδας στη Μεσογειακή Διατροφή, που αποτελεί πρότυπο υγιεινής διατροφής, αφού προλαμβάνει και αντιμετωπίζει διάφορες παθήσεις προσφέροντας ταυτόχρονα και μακροζωΐα. Η διατροφική αξία του ελαιολάδου είναι πλέον αναμφισβήτητη, αφού περιέχει θρεπτικά συστατικά πολύτιμα για τον οργανισμό και την υγεία γενικότερα, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, μέταλλα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Η αναφορά στον Ιπποκράτειο Κώδικα περισσότερων από εξήντα φαρμακευτικών χρήσεων του ελαιολάδου δείχνει τη σημαντικότητα που κατέχει. Αποτελεί ένα προϊόν το οποίο προφυλάσσει από τη φυματίωση, τους ρευματισμούς, βοηθά στην επούλωση των πληγών, μειώνει την κακή χοληστερίνη, ενώ φαίνεται να αυξάνει την καλή(χοληστερίνη), ενώ αποτελεί και ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου και της γήρανσης.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο ελαιόλαδο όπως η βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή, που βρίσκονται σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα στις πράσινες ελιές και οι φαινόλες, που εξαρτώνται από τις κλιματολογικές συνθήκες, την παραγωγή, την αποθήκευση και την ωριμότητα των ελιών, αποτελούν τα βασικά θρεπτικά στοιχεία που το καθιστούν τόσο σημαντικό για την προώθηση της υγείας.
Εκτός από τις αντιοξειδωτικές ουσίες, το ελαιόλαδο έχει ως κύριο συστατικό το σκουαλένιο, συστατικό που φαίνεται ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος στο δέρμα. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει : α) τη θετική του επίδραση στα λιπίδια του αίματος β) την πρόληψη σχηματισμού θρόμβων και συσσώρευσης αιμοπεταλίων. Αποτέλεσμα, η μικρότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιοαγγειακών νοσημάτων.
Το ελαιόλαδο, φαίνεται να παίζει ρόλο στην πέψη των τροφών και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών (π.χ. ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου), καθώς και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας χάρη στην ελαφριά υπακτική του δράση. Οι σαλάτες με φρέσκα λαχανικά περιέχουν σημαντικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, πολλά από τα οποία όπως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, Ε, Κ, καθώς και τα καροτενοειδή (β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη κ.λπ.), που για να απορροφηθούν από τον οργανισμό σε επαρκείς ποσότητες χρειάζονται να λαμβάνονται μαζί με λιπαρό υπόβαθρο.
Το ελαιόλαδο και ιδιαίτερα το παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες μονοακόρεστων λιπαρών (σε σχέση με τα έλαια που χρησιμοποιούνται γενικά στη μαγειρική), εκτός από τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά που περιέχει, φαίνεται να προωθεί την απορρόφηση μεγαλύτερων ποσοτήτων θρεπτικών συστατικών, τόσο από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσο και από άλλα, όπως η πατάτα. Για τον λόγο αυτό, συστήνεται η κατανάλωση και χρησιμοποίησή του, τόσο στο μαγείρεμα, στην ωμή μορφή του, όσο και ως λιπαρό υπόβαθρο στις σαλάτες.

Καρδιοπροστατευτική δράση
Συμβάλλει στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα χωρίς να μειώνει την καλή (HDL) χοληστερόλη, έχει αντιθρομβωτική δράση, ενώ πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μείωση κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου
Η αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση του ελαιολάδου ,φαίνεται να προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου όπως του μαστού και του παχέως εντέρου μέσα από διάφορους μηχανισμούς. Πολλές έρευνες πραγματοποιούνται πάνω στο θέμα αυτό και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο που μπορεί το ελαιόλαδο να προστατεύσει ή και να συμβάλλει στη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου.

Αντιγηραντικές ιδιότητες και προστασία από χρόνιες παθήσεις
Το ελαιόλαδο, χάρη στην πλούσια αντιοξειδωτική του δράση συμβάλλει στη μείωση της δημιουργίας ελεύθερων ριζών, οι οποίες εμπλέκονται στην εξέλιξη διάφορων χρόνιων ασθενειών και στην γήρανση.

Ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
Πολλές έρευνες δείχνουν, ότι η κατανάλωση ελαιολάδου συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος με διάφορους μηχανισμούς.

Βοηθά στο μεταβολισμό της γλυκόζης στους διαβητικούς
Έρευνες σε ασθενείς με διαβήτη ,έχουν δείξει ότι υγιεινά γεύματα τα οποία περιείχαν ελαιόλαδο είχαν καλύτερη επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα από γεύματα που περιείχαν άλλα λίπη ή ήταν πολύ χαμηλά σε λιπαρά.
Σε ό,τι αφορά την υγιεινή του σώματος, οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι είναι ίσως οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν το ελαιόλαδο για την επάλειψη των μυών, ώστε να τους διατηρούν ελαστικούς. Οι αθλητές και οι έχοντες ανώτερη κοινωνική θέση χρησιμοποιούσαν το λάδι και για την καθαριότητα του σώματός τους, το οποίο μετά την επάλειψη απομάκρυναν με τη βοήθεια της «στλεγγίδας», ένα ειδικό εργαλείο, και μαζί  με  αυτό τις σκόνες και τον ιδρώτα. Ο στρατηγός Αννίβας γνώριζε ότι το λάδι ,ξεκουράζει όλο το σώμα, γι αυτό, μέσα στο χειμώνα, στις όχθες του ποταμού Τρεβία, διέταξε τους στρατιώτες του, πριν τη μάχη κι αφού φάνε καλά, να τριφτούν στη συνέχεια με ελαιόλαδο. Στην Ιλιάδα, ο Οδυσσέας μαζί με το Διομήδη πλένονται πρώτα με ζεστό νερό και αμέσως μετά αλείφονται με λάδι. Στην Οδύσσεια παρακολουθούμε το λουτρό του Τηλέμαχου στη Σπάρτη, όπου, αφού τον έπλυναν, άλειψαν το σώμα του με ελαιόλαδο.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι η αξία του ελαιολάδου , είναι ανεκτίμητη . Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια, πως η κατανάλωση τόσο του ελαιόλάδου όσο και άλλων μορφών ελαίων, πλούσιων κυρίως σε μονοακόρεστα λιπαρά, θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και όχι με υπερβολή. Έτσι λοιπόν, ακόμη και με μια μικρή ποσότητα ελαιολάδου, μπορούμε να έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα, όσον αφορά στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και ταυτόχρονα μια βέλτιστη επιλογή για τη διατήρηση χαμηλών ποσοτήτων λιπαρών στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Αναμφισβήτητα, λοιπόν, μπορούμε να υποστηρίξουμε την κατανάλωση του ελαιολάδου στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής ως ένα ισχυρό σύμμαχο στην προστασία και στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών.
                                   
Μουλά -Ζορμπά Γαϊτανιώ
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Μέλος της ΕΔΔΕ (Ενωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος)

 
- Αρχική
- Η εταιρεία
- Υπηρεσίες
- Προϊόντα
- Διατροφή
- Νέα
- Επικοινωνία
Hellenic Divinity
Ανδρούτσου 15
Τ.Κ. 55535 - Πυλαία - Θεσσαλονίκη
Τηλ. 23920 63059
Κιν. 6977 360541
E-mail. info@hellenicdivinity.com
E-mail. sales@hellenicdivinity.com

All Rights Reserved
Copyright 2013

Developed by :
 

| Hellenic Divinity | Εξαγωγική εταιρεία | Παραδοσιακά προϊόντα | Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο | Λάδι | Προϊόντα ελιάς | Μπαχαρικά | Καφές | Κρασί | Μαρμελάδες | Μεσογειακή διατροφή | Θεσσαλονίκη |